Kanjoning


Šta je Kanjoning? Kanjoning je ekstremna avanturistička aktivnost koja podrazumeva prolazak kroz kanjone. Kanjon ili klanac je duboki usek oformljen izmedju stena, obično urezan delovanjem vode ili drugih oblika erozije. Kanjoni se obično nalaze u planinskim i brdskim predelima koji obiluju netaknutom prirodom, šumama, rekama i većina spada u prvu kategoriju prirodnih resursa pod zaštitom države. U kanjonima nailazimo na prirodne prepreke poput velikih blokova stena, srušenih stabala, vodopada, prirodnih bazena i vertikalnih kaskada, što predstavlja idealan prirodni avanturistički poligon koji će nam omogućiti izvanredno iskustvo u srcu netaknute prirode.

Koristićemo se različitim veštinama i tehnikama hodanja kao što su penjanje, puzanje, spuštanje niz uže, pešačenje po vodenom toku, provlačenje kroz uske prolaze, skakanje u vodu i plivanje.

Kanjoni mogu biti laki i ekstremno zahtevni, al' bilo kako bilo kanjoning spada u veoma ekstremnu avanturističku aktivnost iz razloga što se kanjoni nalaze na veoma nepristupačnim terenima, pa je u slučaju povrede evakuacija otežana ili skoro nemoguća, tako da KADA ZAKORAČIMO U KANJON - NEMA NAZAD.

Jedna od najvažnijih stvari u kanjoningu je oprema. Od opreme koristimo uže, karabinere, osmicu, šlem, neoprensko odelo i čarape, planinarske cipele ili patike sa jačim djonom.

Kada u kanjon? Kanjoni su obično hladne i vlažne sredine, pa su nam pored opreme, za bolji užitak potrebni i dobri vremenski uslovi, tako da se kanjoning realizuje tokom toplih meseci i u najtoplijem delu dana.

Zavisno od težine kanjona / skala od 1-10 / , kanjoning je pogodan za sve uzraste, tako da smo za vas spremili nekoliko kanjoning tura.


Kanjon Reke Rače

Kanjon reke Rače se nalazi na planini Tari, na teritoriji opštine Bajina Bašta i nastao je probijanjem reke Rače kroz krečnjačke stene, koja se na svom kraju uliva u reku Drinu. Po ovoj reci je dobio ime i čuveni manastir Rača iz 13. veka.

Ponuda - "Kanjon Reke Rače"

Kanjoning Rača

Kanjon reke Rače