logo_Adventure_Club_Serbia

Kanjon Reke Rače - kanjoning avantura

Kanjoning Reka Rača

Kanjon reke Rače se nalazi na planini Tari, na teritoriji opštine Bajina Bašta i nastao je probijanjem reke Rače kroz krečnjačke stene, koja se na svom kraju uliva u reku Drinu. Po ovoj reci je dobio ime i čuveni manastir Rača iz 13. veka.


Kanjon Reke Rače - kanjoning avantura

Sadržaj:

Ulaz u kanjon se nalazi nedaleko od napuštenog vojnog hotela u Šljivovici, kod kog ostavljamo vozila i oblačimo neoprenska odela sa pratećom opremom. Put naz vodi dalje niz stazu do jezera Jarevac iz kog reka Rača i izvire. Ubrzo ulazimo u šumoviti deo kanjona koji obiluje viševekovnim stablima bukve i crnog bora, a neretko nam oborena stabla prave i prve prepreke u našoj avanturi. U prvom kilometru kanjona očekuje nas i prva vertikala i najuži deo kanjona pa je vreme da testiramo naše sposobnosti. Prvu polovinu kanjona reke Rače karakteriše površinski tok reke koji ubrzo nakon prve vertikale ponire tako da ga ponovo srećemo tek prilikom izlaska iz kanjona. Sve vreme na najtežim delovima kanjona možemo videti gvozdene klinove, šipove i sajle, koji datiraju još iz doba Kraljevine Srbije kada se kraljeva vojska obučavala u ovom kanjonu, koji nam takodje omogućavaju prolazak vertikalnih pepreka gotovo bez užeta, a uže koristimo samo kao sredstvo za osiguranje.

Dužina kanjona reke Rače sa prilazom je 5km. Na izlasku iz kanjona pravimo pauzu na vrelu Ladjevac a avanturu završavamo kod manastira Rača koji takodje možemo posetiti. Tu nas čekaju vozila sa suvim stvarima. Ova avantura traje izmedju 4/5h i ovaj kanjon je pogodan i za veće grupe učesnika 10+.


Dodatne napomene:

  • Neohodna lična oprema: ranac, planinarske cipele, slojevita odeća
  • Minimalno 1l vode po učesniku
  • Poneti laganu užinu, voće, slatkiše, grickalice

Informacije:

  • Start: Šljivovica
  • Trjanje: 4/5h

Galerija:

kanjoning reka rača kanjoning reka rača kanjoning reka rača kanjoning reka rača kanjoning reka rača kanjoning reka rača kanjoning reka rača kanjoning reka rača kanjoning reka rača kanjoning reka rača kanjoning reka rača kanjoning reka rača kanjoning reka rača kanjoning reka rača kanjoning reka rača kanjoning reka rača kanjoning reka rača kanjoning reka rača kanjoning reka rača kanjoning reka rača kanjoning reka rača kanjoning reka rača kanjoning reka rača kanjoning reka rača kanjoning reka rača